Strešna kritina ima na objektih izjemno pomembno vlogo, zato je še toliko pomembnejša njena kakovost. Izbira vrste takšnega elementa pa je predvsem odvisna od naklona strehe, predpisov, regije, ne nazadnje tudi od želja investitorjev in cene. Pred nakupom je dobro preveriti lastnosti vseh kritin za streho.

Najpogosteje uporabljena strešna kritina pri nas je zagotovo opečnata. Je naravna, za okolje zelo prijazen material, odlikuje pa se predvsem po svoji odlični odpornosti, na primer na UV žarke, na mraz, kisline. Prav tako ne opečnata kritina za streho negorljiva in ima dolgo življenjsko dobo. Njena cena se giblje nekje med 9 do 15 evrov na kvadratni meter.

Strešna kritina – cena je odvisna tudi od vrste

 

Kakšna je betonska strešna kritina glede na opečnato

V primerjavi z opečnato kritino je betonska precej bolj ugodna, obenem pa je težja. Posledično je potrebna večja nosilnost ostrešja ter podkonstrukcije. Ponuja nam povišano zaščito pred vetrom, dobro zaščito pred točo in boljšo zvočno izolacijo. Velja za obstojno, vpija precej malo vode in je posledično dovolj dobro odporna na zmrzal.

Za uporabo strešne kritine iz betona je optimalni naklon strehe od 20 do 45 stopinj. Najmanjši možni naklon, ki še dopušča kritino iz betona, je 17 stopinj, največji možni pa 67. Cena betonske strešne kritine se giblje med 8 ter 13 evrov na kvadratni meter.

 

Lahka ter izjemno odporna na vremenske vplive

Znana je tudi strešna kritina iz kovine. Zanjo je značilno, da je lahka ter izjemno dobro odporna na vremenske razmere, na primer na dež, na sneg, nizke temperature, na točo, na UV žarke. Ne vpija vlage, zato se na njeni površini nabirajo vodne kapljice. Posledično se na njej prične nabirati kondenz. V takem primeru se za uporabo priporočajo prezračevalni kanali.

Cena kovinske strešne kritine se giblje nekje med 10 do 15 evrov na kvadratni meter. Sicer pa je takšna strešna kritina torej lahko izdelana iz naslednjih vrst kovin: bakra, jekla, aluminija, pločevine.